PAWILON ZODIAK

PAWILON ZODIAK

2015 / Status: koncepcja / Lokalizacja: Warszawa

Skwer przed Warszawskim Pawilonem Architektury powinien stanowić przestrzeń będącą naturalną kontynuacją pasażu Wiecha, ale równocześnie posiadać cechy charakterystyczne oddziaływujące na przechodnia, podkreślające jego odrębność. Ponadto relacja plastyczna pomiędzy placem a budynkiem powinna być równie silna, jak zaplanowane przez orgranizatora konkursu powiązania funkcjonalne.

więcej

Podstawowym celem jest integracja posadzki placu z wnętrzem budynku, polegająca na stworzeniu wspólnej podłogi urbanistycznej oraz dostosowanie układu funkcjonalnego do najważniejszych kierunków komunikacji pieszej i rowerowej w celu napełniania placu i absorbowania przechodniów do zatrzymania się i spędzania czasu na placu lub do wejścia do Pawilonu.

Uznaliśmy za konieczne stworzenie przestrzeni do siedzenia, która równocześnie byłaby elementem kompozycyjnym organizującym plac. Proponujemy pochyłą płytę tartanową pełniącą rolę siedziska lub podestu w zależności od aktualnych potrzeb. W okresie sprzyjającej pogody może stanowić przestrzeń wypoczynkową dlA przechodniów i gości pawilonu, naturalne plenerowe audytorium lub charakterystyczne miejsce spotkań towarzyskich.

Współpraca

Piotr Gajewski, Marta Szafnicka

PAWILON ZODIAK
Go to top